Sjölyckan förr och nu...

År 1899 byggdes huset till den dåvarande disponenten på bomullsspinneriet Nääs Fabriker. Omgiven av gröna lindar fick huset namnet Lindhagen för drygt hundra år sedan. Huset är K-märkt och anses vara av riksintresse för sin byggnadsstil. En stil som utvecklades av emigranterna i Amerika och som skildrades för nyfikna svenskar genom brev och anteckningar.

Allt eftersom åren gått har huset fyllts av historier. Spännande, vardagliga, sorgliga och lustiga. Historier om stölder, spöken, förbjuden kärlek, lycka, svek, kungen, Magnus Härenstam och… ja, vi kanske berättar historien under tiden kaffet intages.

Så sent som 1999 hängde rivningshotet tungt över huset. Vägverket som löst in huset året innan ville bygga ut E:20 och slippa spränga i berget, det ansågs lättare att riva ett hus… Länsantikvarien sade nej och huset skulle istället flyttas, men ingen markägare i området ville ha huset… som tur var såg bröderna Sven och Erik som då drivit Restaurang Sävelången på Nääs Gamla Fabriker genom tre decennier såg möjligheterna i detta fantastiska hus. Restaurang Sjölyckan öppnade 2003 sin verksamhet som med sin utsikt över vackra sjön Sävelången fick namnet Sjölyckan.

Med mycket fantasi och lite galenskap har förmedlar vi en känsla till dig som gäst att du är gäst hos självaste disponenten under tiden det begav sig. Han kommer att göra allt för att du ska trivas och känna dig som hemma, koppla av en stund i glasverandan, mys framför öppna spisen eller sträck ut några minuter i gamla rökrummet. Omgiven av gamla tidskrifter, böcker, dokument, foton och bruksföremål får du ta del av berättelser från en svunnen men ännu inte helt bortglömd tidsepok.