Historik

Restaurang Sjölyckan öppnade 2003 sin verksamhet i Villa Lindhagen som den vackra gula disponentvillan vid E:20 egentligen heter. Omgiven av gröna lindar fick huset sitt namn för drygt hundra år sedan. Med utsikt över vackra sjön Sävelången gav vi restaurangen namnet Sjölyckan.

Husets historia

År 1899 byggdes huset till den dåvarande disponenten på bomullsspinneriet Nääs Fabriker. Huset är K-märkt och anses (numera) vara av riksintresse för sin byggnadsstil. En stil som utvecklades av emigranterna i Amerika och som skildrades för nyfikna svenskar genom brev och anteckningar.

Allt eftersom åren gått har huset fyllts av historier. Spännande, vardagliga, sorgliga och lustiga. Historier om stölder, spöken, förbjuden kärlek, lycka, svek, kungen, Magnus Härenstam och… ja, vi kanske berättar historien under tiden kaffet intages.

Så sent som 1999 hängde rivningshotet tungt över huset. Vägverket som löst in huset året innan ville bygga ut E:20 och slippa spränga i berget, lättare att riva ett hus… Länsantikvarien sade nej och huset skulle istället flyttas, men ingen markägare i området ville ha huset… Erik (min bror) och jag som då drivit Restaurang Sävelången på Nääs Gamla Fabriker genom tre decennier såg möjligheterna i detta fantastiska hus. Vägverket lät oss köpa mot löfte om att vi inte bosatte oss där! Någon ny E:20 blev det ju ändå inte, för till det hade det behövts pengar, som inte fanns (då heller).

Vår avsikt har varit att med mycket fantasi och lite galenskap förmedla en känsla till dig som gäst, oavsett om du kommer för en lunch eller övernattar på hotellet strax intill (och vars historia är tätt sammanflätad med Villa Lindhagen) att du är gäst hos självaste disponenten under tiden det begav sig.. Han kommer att göra allt för att du ska trivas och känna dig som hemma, koppla av en stund i glasverandan, mys framför öppna spisen eller sträck ut några minuter i gamla rökrummet. Omgiven av gamla tidskrifter, böcker, dokument, foton och bruksföremål får du ta del av berättelser från en svunnen men ännu inte helt bortglömd tidsepok.